Als je nu, vanwege de corona crisis, thuis moet werken blijkt dat dit toch minder makkelijk is dan je gewend was op kantoor. Vaak is de thuis (werk)situatie niet optimaal. Langdurig in een verkeerde, meer belastende houding werken, met mogelijk ook nog de nodige stress vanwege een druk gezin met kinderen thuis, die ook achter hun laptop lessen moeten volgen en ook extra aandacht vragen, kan voor overbelasting en ook fysieke klachten zorgen.
In de niet optimale thuis situatie kunnen je ogen, je nek, je rug en/of je armen op gaan spelen. Luister naar je lichaam! Neem de signalen serieus. Beginnende klachten kunnen erger worden en neem hier tijdig contact met ons over op, zodat er meer specifieke adviezen gegeven kunnen worden!
Wij geven u graag de nodige adviezen om de werkplek thuis zo optimaal mogelijk te maken:
- De meeste van ons maken thuis gebruik van een laptop. Dit is extra belastend als je hierbij GEEN gebruik maakt van een losse muis en een los toetsenbord, zodat je het beeldscherm verder van je af kan zetten en meer op hoogte kan plaatsen.
- Essentieel zijn dus: een losse muis, los toetsenbord, maar het liefst ook een document houder en een bureaustoel met arm leggers (mogelijk kunt u uw stoel van kantoor gebruiken!!?!!).
- Steun met de rug goed tegen de rugleuning en maakt evt. gebruik van een dun/los kussentje in de holte van de rug.
- Zorg er ook voor dat je met je bovenrug goed tegen de rug leuning blijft zitten.
- Ga met de bovenbenen horizontaal zitten, voeten onder de knieën.
- Het beeldscherm minimaal een armlengte (ongeveer 70 cm) van je af plaatsen en zodanig op hoogte zetten dat de bovenrand van het scherm op ooghoogte staat.
- Laat je armen ergens op rusten, zonder de schouders daarbij op te trekken. Als er geen armleuningen zijn, zet dan het toetsenbord iets verder op de tafel zodat de onderarmen kunnen leunen op het tafelblad.
- Hulpmiddelen om een gewone stoel op de juiste hoogte te brengen zijn kussens, zodat de armen op tafelhoogte komen.
- Een kratje of doos onder de voeten is dan handig om een hoek van 90 graden in de knieën te krijgen.
- Leg een stapel boeken onder het beeldscherm zodat deze op ooghoogte staat.
- Let erop dat je goed recht op blijft zitten en niet met het hoofd in het scherm wil kruipen(laat je medehuisgenoten dit af en toe controleren). Men is geneigd om met het hoofd naar voren te buigen(vermoeidheid of om beter te zien??) en dit levert vaak meer spanning op zowel in de nek als in de rug!!!
Bewegen tussendoor is naast het juist instellen van de werkplek zeker zo belangrijk! Door te bewegen blijven de spieren soepeler en de doorbloeding goed op gang. Tips om te bewegen tussendoor:
- Doe je telefoongesprekken staand of lopend.
- Sta regelmatig (om de 30 minuten) even op om bijvoorbeeld koffie of thee te halen, of even te lopen en te strekken, of voor het doen van nek en/of schouder oefeningen.