Onderstaande en nog meer informatie is te vinden op de website van de GLI Zuid-Holland-Zuid

 

 

Inleiding
Leuk dat je interesse hebt in het GLI-programma en dat je meer wilt weten om te beoordelen of het bij je past! Het programma is erop gericht om je alle informatie en begeleiding te geven, die je nodig hebt om blijvend gewicht te verliezen. Je gaat stap-voor-stap een gezonde(re) leefstijl aanleren, die bij jou past en die je daarom ook een leven lang kunt volhouden.
In dit document geven we je een nadere toelichting op het programma en tips hoe je daar voor jezelf het maximale resultaat uit kunt halen.

Wat is de GLI?
De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma, dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met overgewicht, die willen afvallen en gemotiveerd zijn om gezonder te gaan leven.

De afgelopen drie jaar heb ik, in samenwerking met de andere leefstijlcoaches van de GLI Zuid-Holland-Zuid, het CooL programma gegeven.

In 2023 zijn we met de nieuwe groepen overgestapt op het SLIMMER programma. Ook hierin komen alle leefstijlonderdelen aan bod, maar het grote verschil is dat de groepsbijeenkomsten het eerste half jaar wekelijks zijn en de diëtist de bijeenkomst over voeding geeft en er ook individuele consulten bij de diëtist in het programma zitten. Ook wordt er tijdens de groepsbijeenkomsten 15-20 minuten aan bewegen gedaan. Na het eerste half jaar volgt de onderhoudsfase en zijn er  twee groepsbijeenkomsten na 3 en 6 maanden en nog vier individuele gespreksmomenten.

                                             Cool                                         Slimmer

BASISPROGRAMMA 8 maanden 6 maanden
maandelijkse bijeenkomsten wekelijkse bijeenkomsten
8 sessies van 90 minuten 25 workshops van 60 minuten
bewegen zit niet in het programma basis beweegoefeningen in de workshops
één leefstijlcoach leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut
2 uur individuele coaching 2 uur voedingsconsulten
tussenevaluatiegesprek (60 minuten)
ONDERHOUDSPROGRAMMA 16 maanden 18 maanden
1 bijeenkomst per 2 maanden 2 terugkomsessies
8 sessies van 90 minuten 2 sessies van 60 minuten
2 uur individuele coaching 2 uur individuele coaching
eindevaluatiegesprek (60 minuten) eindevaluatiegesprek (60 minuten)

De thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten worden behandeld, zijn heel verschillend. Ze hebben wel allemaal te maken met de zorg voor je gezondheid. Thema’s zijn onder andere:

  • het herkennen en veranderen van gewoontegedrag,
  • gezonde voeding en eetgedrag,
  • beweging en beweeggedrag,
  • slaap en ontspanning,
  • planning en structuur die nodig zijn om nieuwe gewoontes goed vol te houden,
  • stressfactoren,
  • zelf-sabotage en emotie-eten,
  • verschillen tussen werkdagen en vakantiedagen/weekenden,
  • het maken van een terugvalpreventieplan.

Voorafgaand aan de groepsbijeenkomst krijg je veelal een voorbereidingsopdracht, zodat je je alvast kunt verdiepen in het thema. Tijdens de bijeenkomst wordt theorie afgewisseld met oefeningen, die je met de hele groep, in subgroepjes of alleen doet. Heb je bij een bepaald thema meer begeleiding nodig, dan kun je daar je coachgesprekken voor gebruiken.

Na iedere sessie formuleer je een aantal doelen voor jezelf en daar ga je vervolgens mee aan de  slag. Tijdens je coachgesprekken bespreek je samen met je GLI-coach hoe het gaat, welke nieuwe inzichten je hebt gekregen, waar je valkuilen zitten en hoe je daarmee om kunt gaan.

Wat als je meer hulp nodig hebt?
Soms kan het zijn dat je meer hulp nodig hebt om je doelen te bereiken. Overleg dan met je GLI-coach, want die kan extra hulp voor je inschakelen. Bijvoorbeeld een diëtist als je meer begeleiding bij je voeding nodig hebt of een fysiotherapeut als je klachten hebt bij het bewegen.

Hoe maak je het programma tot een succes?
Tijdens het programma komen er veel verschillende thema’s aan de orde. Je hebt alle tijd om je eigen niet-helpende patronen te ontdekken en uit te zoeken hoe je daar nieuwe helpende patronen voor in de plaats kunt zetten. Je GLI-coach is er om je gedurende het hele programma te begeleiden en waar nodig kun je extra hulp inschakelen. Toch is er voor het behalen van je doelen nog één belangrijke succesfactor nodig en dat ben jij!

Het programma draait om eigen regie. Wij geloven dat iedereen zich beter voelt als hij/zij zelf aan het stuur staat van de eigen gezondheid. Je GLI-coach is er om je te helpen, maar je doet het zelf. Het gaat om jouw gezondheid en daarin heb jij de leiding. Dit betekent dat we ook echt van je verwachten dat je gedurende het hele programma tijd maakt in je agenda voor de bijeenkomsten, je coachgesprekken en de voorbereidende opdrachten.

Ben je er klaar voor? Dan sta je aan de start van een mooie 2-jarige reis naar een fitter, slanker en vitaler leven!