Onderstaande en nog meer informatie is te vinden op de website van de GLI Zuid-Holland-Zuid

 

 

Inleiding
Leuk dat je interesse hebt in ons GLI-programma en dat je meer wilt weten om te beoordelen of het bij je past! Het programma is erop gericht om je alle informatie en begeleiding te geven, die je nodig hebt om blijvend gewicht te verliezen. Je gaat stap-voor-stap een gezonde(re) leefstijl aanleren, die bij jou past en die je daarom ook een leven lang kunt volhouden.
In dit document geven we je een nadere toelichting op het programma en tips hoe je daar voor jezelf het maximale resultaat uit kunt halen.

Wat is de GLI?
De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma, dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met overgewicht, die willen afvallen en gemotiveerd zijn om gezonder te gaan leven.
Het programma bestaat uit twee delen:
1. Een basisprogramma van 8 maanden.
Tijdens het basisprogramma ga je volop aan de slag om je leefstijl te veranderen en te ontdekken wat bij je past. Je hebt iedere maand een groepsbijeenkomst met iedere keer een ander thema. Verder heb je in die periode 4 uur persoonlijke coaching, die je in overleg met je GLI-coach naar eigen voorkeur kunt inplannen.

2. Een onderhoudsprogramma van 16 maanden.
Tijdens het onderhoudsprogramma heb je alle tijd om te wennen aan je nieuwe leefstijl en te zorgen dat het een gewoonte wordt, zodat het je steeds minder moeite kost om het vol te houden. Je hebt om de maand een groepsbijeenkomst, waarbij de thema’s uit het basisprogramma worden herhaald en/of verdiept. Verder heb je ook weer 4 uur persoonlijke coaching, die je in overleg met je GLI-coach naar eigen voorkeur kunt inplannen.
De thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten worden behandeld, zijn heel verschillend. Ze hebben wel allemaal te maken met de zorg voor je gezondheid. Hieronder zie je een overzicht van de thema’s per groepsbijeenkomst.
Voorafgaand aan de groepsbijeenkomst krijg je veelal een voorbereidingsopdracht, zodat je je alvast kunt verdiepen in het thema. Tijdens de bijeenkomst wordt theorie afgewisseld met oefeningen, die je met de hele groep, in subgroepjes of alleen doet. Heb je bij een bepaald thema meer begeleiding nodig, dan kun je daar je coachgesprekken voor gebruiken.

Na iedere sessie formuleer je een aantal doelen voor jezelf en daar ga je vervolgens mee aan de  slag. Tijdens je coachgesprekken bespreek je samen met je GLI-coach hoe het gaat, welke nieuwe inzichten je hebt gekregen, waar je valkuilen zitten en hoe je daarmee om kunt gaan.

Het basisprogramma
Dit zijn de thema’s die tijdens het basisprogramma in ieder geval aan de orde komen:

Sessie 1: Kleine aanpassingen, groot effect
Kennismaking met de groep staat hier centraal. Daarnaast krijg je informatie over gewoontegedrag en ga je aan de slag om gewoontegedrag te herkennen en te veranderen.

Sessie 2: Lekker eten geeft structuur
De tweede bijeenkomst staat helemaal in het teken van voeding. Je gaat kijken naar je eigen eetgedrag en wat je daarin zou kunnen veranderen. Je leert hoe je een gezonde maaltijd kunt samenstellen.

Sessie 3: Kom in beweging
Deze bijeenkomst gaat over bewegen. Je gaat kijken naar je eigen beweeggedrag en wat je daarin zou kunnen veranderen. Je leert over energieverbruik en de energiebalans van je lichaam.

Sessie 4: Slapen & ontspanning
Tijdens deze bijeenkomst staan slaap en ontspanning centraal. Je leert hoe je je slaapritme kunt verbeteren, wat de invloed van slaap is op je lichaam én wat de invloed van stress is op je slaap.

Sessie 5: Gezond leven is plannen
Planning en structuur helpen om nieuwe gewoontes goed vol te houden. Je gaat kijken hoe stress invloed heeft op je plannen en wat jouw belangrijkste redenen zijn om je niet aan je planning te houden. Je gaat kijken naar niet-helpende gedachten en stressfactoren.

Sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes?
In deze sessie ga je aan de slag met de aandachtspunten, die van belang zijn om succesvol te kunnen veranderen. Zelf-sabotage en emotie-eten komen hier bijvoorbeeld aan de orde.

Sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend?
Tijdens deze bijeenkomst ga je kijken hoe bijzondere gelegenheden en grote verschillen tussen werkdagen en weekenddagen je structuur kunnen beïnvloeden en wat je daaraan kunt doen. Je gaat op zoek naar een goede balans tussen genieten en goed voor jezelf zorgen.

Sessie 8: Hoe blijf ik in beweging?
De laatste sessie van het basisprogramma staat in het teken van het terugvalpreventieplan. Je gaat alle inzichten van de voorgaande sessies gebruiken om te bepalen wat en wie je nodig hebt om je successen blijven te maken.

Het onderhoudsprogramma
Tijdens het onderhoudsprogramma komen een aantal thema’s weer terug. Je start in sessie 9 met het bepalen van je doelen voor het onderhoudsprogramma. Vervolgens kijk je in sessie 10 opnieuw naar je beweging en in sessie 11 opnieuw naar je voeding. Je gaat kijken wat je al hebt aangepast en waar nog kansen zitten.
In sessie 12 komt je energiehuishouding aan bod en sessie 13 gaat over timemanagement. De laatste drie bijeenkomsten (sessie 14, 15 en 16) staan vooral in het teken van het vasthouden van je behaalde resultaten en hoe je op eigen voet verder kan.

Wat als je meer hulp nodig hebt?
Soms kan het zijn dat je meer hulp nodig hebt om je doelen te bereiken. Overleg dan met je GLI-coach, want die kan extra hulp voor je inschakelen. Bijvoorbeeld een diëtist als je meer begeleiding bij je voeding nodig hebt of een fysiotherapeut als je klachten hebt bij het bewegen.

Hoe maak je het programma tot een succes?
Tijdens het programma komen er veel verschillende thema’s aan de orde. Je hebt alle tijd om je eigen niet-helpende patronen te ontdekken en uit te zoeken hoe je daar nieuwe helpende patronen voor in de plaats kunt zetten. Je GLI-coach is er om je gedurende het hele programma te begeleiden en waar nodig kun je extra hulp inschakelen. Toch is er voor het behalen van je doelen nog één belangrijke succesfactor nodig en dat ben jij!

Het programma draait om eigen regie. Wij geloven dat iedereen zich beter voelt als hij/zij zelf aan het stuur staat van de eigen gezondheid. Je GLI-coach is er om je te helpen, maar je doet het zelf. Het gaat om jouw gezondheid en daarin heb jij de leiding. Dit betekent dat we ook echt van je verwachten dat je gedurende het hele programma tijd maakt in je agenda voor de bijeenkomsten, je coachgesprekken en de voorbereidende opdrachten.

Ben je er klaar voor? Dan sta je aan de start van een mooie 2-jarige reis naar een fitter, slanker en vitaler leven!